Behåll våra gemensamma trädgårdar – parkerna i stan

Stans parker är inte bara till för oss som bor inne i stan utan för alla som vistas här. Stockholm är vår vackra pärla! Något så speciellt som en storstad där du alltid har nära till naturen. Stockholms stad och byggmästarföretaget Abacus tänker nagga Lilla Blecktornsparken i kanten – låt bli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den perfekta platsen för en picknick i Lilla Blecktornsparken är snart bara ett minne. Det finns ingen information på Stockholms hemsida men jag ringer upp Christina Winberg på exploateringskontoret. Hon berättar att marken redan är såld till byggmästarföretaget Abacus. När de väl har byggt här så får vi inte tillbaka platsen.

Ett argument för att bygga i Lilla Blecktornsparken är att man inte kommer att bygga i parken utan på en gräsmatta bredvid… Om den är en gräsmatta eller en park är egentligen ointressant för alla oss som besöker den. Många föredrar den här lite lugnare delen av Lilla Blecktornsparken.

Att trycket på Stockholms parker är hårt och att slitaget är stort bekräftar Bodil Hammarberg i en artikel i Svenska Dagbladet den 4 juni 2008. Hon arbetar med parkutveckling och parkförvaltning i centrala Stockholm.

Bygg utåt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inne i stan? Ta med matlådan eller hämtmaten till parken!

Att bygga i Lilla Blecktornsparken ger pengar till staden och till Abacus som ska bygga här. Att det bidrar med nya bostäder låter fint men argumentet ekar tomt. 16 lägenheter och en förskola ger huset i lilla Blecktornsparken.

Det löser inte ens en liten del av den akuta bostadsbristen i Stockholm vars invånarantal ökar med 35 000-40 000 personer om året. Ett mer konstruktivt förslag är det som Handelskammaren har tagit fram. Genom att bygga ut tunnelbanenätet skapar man förutsättningar för 350 000 nya bostäder.

Alla kan ha en grön oas

En kollega som bor på pendeltågsavstånd till stan konstaterar att man inte kan få allt. Därför tycker hon inte att vi som bor i stan ska ha tillgång till grönområden eller parker. På ungefär samma sätt argumenterar Lisa Magnusson i sin krönika i Metro den 5 mars 2013. Visst är det fantastiskt på många sätt att bo centralt och ja, jag har valt det men det betyder inte att jag har allt. Precis som många andra som bor i stan har jag en relativt liten lägenhet som saknar balkong. Desto viktigare känns det att ha en trädgård även om jag delar den med mina grannar och alla andra som har lust att komma dit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I mitten av september kan man hitta lediga bänkar i utkanten av Lilla Blecktornsparken. Men varma sommardagar är platsen välbesökt av människor som äter, solar och läser.

Forskningen visar att det finns en koppling mellan den fysiska miljö man vistas i och hur man mår. Det är viktigt med grönområden i närheten av där vi bor för att vi ska kunna må bra. Alla kan inte bo i stan och alla kan inte ha en egen trädgård men alla kan ha en liten grön oas.

Välkommen till parken!

I kommentarsfält på nätet kan man läsa att vi som bor i innerstan är egoistiska. Vi vill själva ha det bra men inte släppa in några nya. Jag tror inte att vi varken är mer eller mindre egoistiska än andra. Men det bästa med parkerna är att de är generösa – alla är välkomna och inträdet är fritt!

 

Här kan du läsa mer

Gå ut min själ, en forskningsöversikt om hälsoeffekter av utevistelse i närnatur utgiven av Folkhälsoinstitutet 2008.

Stora parker i staden är en ny trend, artikel i Svenska Dagbladet den 4 juni 2008.

Så löser vi bostadsbristen, Lisa Magnusson argumenterar för att förtäta staden i Metro den 5 mars 2013.

Vill bygga ut tunnelbanan, Handelskommarens förslag på hur man ska lösa Stockholms bostadsbrist i FastighetsNYTT den 5 september 2013.

 Uppgift 2: Skriv en debattartikel på 2 500 tecken inklusive blanksteg.
Annonser

One thought on “Behåll våra gemensamma trädgårdar – parkerna i stan

 1. Tack för inlämnad uppgift!

  Formalia
  Språk: Utan anmärkning.
  Bilder: Ja.
  Mellanrubriker: Ja.

  Kommentar:
  Du fortsätter skriva professionellt och säkert. Välstrukturerat, och rakt-på-sak. Föredömligt.

  Betyg: VG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s