Så upptäcker du Stockholm på skridskor

Jag har åkt på plogade sjöar och tyckt att känslan är fantastisk men Mats Ljungberg som är ledare inom Friluftsfrämjandet vill inspirera folk att komma ut på naturisar. – Det är en helt annan upplevelse. Oavsett om du väljer att åka på naturis eller plogade banor så hittar du tipsen här.

Att åka långfärdsskridskor är ett utmärkt sätt att komma ut i naturen och samtidigt få motion. Ska man åka på naturisar är säkerheten a och o. – Även om man åker med kunnigt sällskap är det jättebra att ha gått igenom en plurrövning, säger Mats Ljungberg. Han berättar att det brukar kännas kallare att ramla i om man gör det medvetet än om man gör det ofrivilligt.

Det kan vara bra att veta hur man reagerar om man skulle ramla i en vak. En skridskoåkare berättar hur det känns att plurra.

Har du svårt att tänka dig att frivilligt hoppa i kallt vatten så erbjuder både Friluftsfrämjandet och Stockholms Skridskoseglarklubb (SSSK) plurrövningar på somrarna. Där får du en känsla för hur du flyter med hjälp av ryggsäcken och hur du tar dig upp med hjälp av isdubbarna.

plurr

När olyckan är framme så är det viktigt att vara väl förberedd. Men Mats Ljungberg i Friluftsfrämjandet har bara ramlat i två gånger trots att han åker skridskor på okända isar och är ute omkring 30 gånger per år. Foto: Lånat från iswebben.se.

Så väljer du skridskor

Enligt Svenska Skridskoförbundet lönar det sig i längden att satsa på långfärdsskridskor med god kvalitet av ett erkänt märke.

När du ska välja skridskor ska du välja om du vill ha lös eller fast häl. Skridskor med lös häl gör att man kan åka snabbare genom att ta längre skär. Fördelen med fast häl är att de fungerar för alla och i alla fören. – Är man helt nybörjare tycker jag att man ska börja med skridskor med fast häl, säger Måns Lundberg som äger företaget Pikmakarn som säljer utrustning för långfärdskridskoåkning. Om man har ett par vandringskängor så kan man köpa ett par skridskor för 800 kronor till dem, tipsar Måns Lundberg.

Både Mats Ljungberg från Friluftsfrämjandet och Georg Lewin som är ledare inom SSSK säger att det är en vanesak vilken sorts skridskor som man föredrar. Ingen av dem har upplevt att de åker så mycket snabbare med löshälsskridskor. Men för en hastighetsåkarna är löshälsskridskon en självklarhet.

löshälsskridsko

Löshälsskridskon blir allt vanligare men de flesta har fortfarande fast häl, berättar Måns Lundberg i Pikmakarn. Foto: Lånat från Oslo Sportslager.

Så väljer du pjäxor

Pjäxorna ska passa ihop med långfärdsskridskorna. Det är viktigt att de är bekväma. – Köp dem inte på nätet utan prova många olika, säger Måns Lundberg. Han berättar också att ett par bra pjäxor kostar från 1000 kronor.

Kläder och skydd

Lager på lager fungerar bra på skridskoisen. Ta på dig bekväma och lätta kläder som tillåter rörelse. Undvik bomull och ha i stället kläder i ull eller syntet.

De flesta som har åkt ett tag har knäskydd och armbågsskydd men Måns Lundberg tycker att man ska ha skydd från och med första skäret. Det är viktigt att skydden har hårda skålar så att de håller för en smäll. – Det är inte alls fel att använda hjälm, säger Georg Lewin som själv har haft svårt att hitta någon hjälm som riktigt lämpar sig för skridskoåkning.

Folkslipen

300 kronor kostar Folkslipen hos Pikmakarn. Måns Lundberg tycker att alla ska ha egna slipgrejer eftersom man ska slipa skridskorna efter varje tur. Att du slipar själv är också en garanti för att det blir bra. Foto: Lånat från pikmakarn.com.

När du ger dig ut på plogade sjöar

När jag har åkt på plogade sjöar har jag inte haft någon speciell utrustning eftersom jag tänkt att om isen hållit för en bil så ska den hålla för mig. Mats Ljungberg tycker att man ska ha med sig isdubbarna även om man åker på ”säkra” banor. När man pratar om plogade banor är det skillnad mellan till exempel Norrviken när den är nyplogad och Vikingabanan där folk ibland har trillat i på grund av vilda råkar. Om Vikingabanan inte har plogats på ett tag bör man ha full utrustning.

SSSK har en lista med plogade banor i Stockholmsområdet. Titta på respektive kommuns hemsida för att ta reda på om banorna är plogade. Du kan också hitta information på Skridskonätet där medlemmarna själva rapporterar in läget.

När du ger dig ut på naturis

För en säker skridskofärd på naturis behöver du ha Kunskap, Utrustning och Sällskap (KUS). Genom att åka med en erfaren ledare från Friluftsfrämjandet eller SSSK får du sällskap och hjälp med kunskap om isen. De här sakerna ska du ta med dig:

  • Isdubbar med visselpipa – Med hjälp av isdubbarna tar du dig upp om du skulle ramla i. Håll dem rättvända och lättåtkomliga runt halsen.
  • Ryggsäck – Ryggsäcken är din flytväst och här har du ett ombyte, mat och dryck. För att ryggsäcken ska hålla dig flytande om du ramlar i ska den rymma 40-50 liter. Den ska ha midje- och grenband eller benslingor. Du packar ombytet i plastpåsar längst ner.
  • Livlina, linfångarrem med karbinhake – Livlinan är till för att du själv ska kunna få hjälp att komma upp och för att du ska kunna hjälpa andra. Den ska vara 20 meter lång.
  • Ispikar med fallskyddsfunktion – Ispikarna kan du hålla farten med i motvind, stödja dig på om underlaget inte är bra och ha som fallskydd så att du slipper åka omkull i onödan. Med övning kan du lära dig att med pikning bedöma isens kvalitet och tjocklek.
naturis_2

Långfärdsskridskor ger avkoppling och glädje. Genom att motionera i naturen sänker du stressnivån i kroppen. Foto: Lånat från Friluftsfrämjandets hemsida.

Kubbar och uthyrning

Både Friluftsfrämjandet och SSSK ordnar både kurser och turer. De är ideella föreningar vilket gör det billigt att vara medlem och att delta i aktiviteter. Vill du ha något att sikta mot så kan du rikta in dig på någon av tävlingarna 2014.

Innan du investerar i pjäxor och skridskor kan du börja med att hyra. Nedan hittar du länkar till ställen som hyr ut långfärdskridskor:

  • Skridskotullen vid Norrviken i Sollentuna, 80 kronor första timmen sedan 20 kronor för varje påbörjad 20-minutersperiod för fasthälsskridskor
  • Hellasgården i Nacka, 100 kronor i timmen för fasthälsskridskor och 150 kronor för löshälsskridskor
  • Cykel Staden på Birger Jarlsgatan, 195 kronor per dag för fasthälsskridskor
  • Cykelstallet på Scheelegatan 15, 200 kronor per dygn för fasthälsskridskor och 300 kronor per dygn för löshälsskridskor.
fika

Det är väl aldrig så gott att äta och dricka som när man har sportat. För Mats Ljungberg är förmiddagskaffet en höjdpunkt. Georg Lewin påminner om att vätska ingår i basutrustningen. Foto: Lånat från Friluftsfrämjandets hemsida.

Uppgift 3: Skriv en artikel till en facktidningswebb, till exempel om vad du behöver veta inför att åka långfärdsskridskor i vinter. Den ska vara mellan 4000 och 8000 tecken.

1 tanke på “Så upptäcker du Stockholm på skridskor

  1. Tack för inlämnad uppgift!

    Formalia
    Språk: Utan anmärkning.
    Bilder: Ja.
    Mellanrubriker: Ja.

    Kommentar:
    Underbart skrivet, informativt och matnyttigt. Allt faller på plats precis som det ska. Kanske kunde du vänta med att presentera Mats Ljungberg till efter ingressen, vissa kan förvirras att tro att din text är en intervju snarare än en tipsartikel? Men det är en petitess. Kanonbra!

    Betyg: VG

Lämna en kommentar